Har du koll på din position?

Har du koll på din position?

2024-06-19

Innan vi lägger krut på mål och riktning behöver vi veta var vi befinner oss. Hur ska vi annars kunna hamna rätt? Ledarskapscirkeln är en modell för en sådan lägesinventering, en modell som du kan få i present av Bygga samarbete!

Den kärleksfulla bakläxan

Den kärleksfulla bakläxan

2024-05-24

Här kommer tips om två små behändiga verktyg, användbara på jobbet, i familjelivet och i handledning: den kärleksfulla bakläxan och Hur-blev-det-här-för-dig-uppföljningen. Startpunkt: den unga studenten och hennes tupplur.

Hellre fantasi än empati?

Hellre fantasi än empati?

2024-04-26

Hur mycket fantiserar du på jobbet? Och hur mycket av det fantiserandet handlar om hur det som sker landar hos och påverkar andra – så kallad empati? En superkraft hos oss människor, men också en fälla om vi börjar tro att vi vet.

Åt vilket håll drar din grupp?

Åt vilket håll drar din grupp?

2024-03-28

Den här bilden föddes i processhandledning med en grupp som ville utveckla verksamhet och arbetssätt. Överlappning och närhet mellan gruppmedlemmar behövs, men vad finns att hämta i större spridning? Och hur kan vi växla däremellan?

Kommunicera i komplexa samarbeten

Kommunicera i komplexa samarbeten

2024-03-14

Expertkunskaper är ofta en förutsättning i arbetet, men inte tillräckligt för att driva komplexa processer med många intressenter. Här hittar du tre tips och två vägar vidare för dig och ditt komplexa samarbete!

Dags för (gr-)uppstart?

Dags för (gr-)uppstart?

2024-02-20

Hur preppar du för uppstart av en ny grupp? Ett nytt mötesforum kanske, en ny arbetsgrupp, en utbildning eller en workshop? Följ med genom checklistan MARS – fyra bokstäver och fyra användbara tankar inför avstamp med nya grupper.

Hopp och handling – i en galen värld

Hopp och handling – i en galen värld

2024-01-25

Hur mycket påverkas vi egentligen av att leva i tider tydligt påverkade av klimatkris, krig med mera? Mer än vi inser, tycker jag mig se hos personer och grupper jag möter i mitt jobb. Och kanske är hopp och handling vägen vidare?

Musikhjälp och mångfald

Musikhjälp och mångfald

2023-12-14

Musikhjälpen besöker min hemstad Växjö och initiativen flödar. Jag tänker: mångfald i sin bästa form, och börjar genast leta farmgångsfaktorer som kan översättas till kommunikation, utveckling och ledarskap i våra arbetsliv.

Vad funkar i det digitala rummet?

Vad funkar i det digitala rummet?

2023-11-23

Fem väl underbyggda nyckelord för att få digitala möten att fungera lika bra som fysiska? Eller kanske ännu ett försök att – i sann sociologanda – förklara det alla redan vet på ett sätt som ingen begriper? Döm själv!

Mikromanusen i våra möten

Mikromanusen i våra möten

2023-10-30

”Jo, visst går det att förbereda svåra samtal – när man vet att man ska ha dem! Men hur gör jag när en medarbetare fångar in mig i korridoren och tar upp något svårt och viktigt?” Kanske är det då som det är läge för ett mikromanus?

Får du ordning på kommunikationen?

Får du ordning på kommunikationen?

2023-09-21

Just nu är jag lite nyförtjust i ett perspektiv på kommunikation som låter snustorrt och samtidigt väcker så mycket ja-visst-ja- och aha-tankar när vi pratar om det, nämligen planerad kommunikation. Passar till både vardag och kris!

Kommunicera: svårt eller lätt?

Kommunicera: svårt eller lätt?

2023-08-28

För mig är detta sinnebilden av kommunikation. Det blir inte alltid som vi tänkt oss. Den blå fyrkanten som jag försöker nå fram med till min samtalspartner blir i hennes huvud en grön cirkel. Vad hände och hur kan vi förstå det?