Om du skulle berätta om tre viktiga händelser, insikter eller frågor från det gångna året, vad skulle jag få höra?

Full förståelse för om du inte har listan klar med en gång, så fungerar jag också. Men du som har följt mig ett tag vet att det är en av mina käpphästar, det där att vi inte får ut särskilt mycket av våra erfarenheter genom att ”bara” leva dem (vilket kan vara krävande nog). Det är när vi återvänder till dem med en vilja att förstå och en gnutta medkänsla som vi hittar de riktiga guldkornen.

Tänk om jag skulle bjuda på några tankar och lärdomar från det (snart) gångna året?

En allt tydligare insikt om hur till synes ”mjuka” frågor, som kommunikation och samarbete, hänger ihop med hårda konsekvenser. Som den där flygolyckan jag berättade om i senaste blogginlägget.

Erfarenheten av vilken skillnad det är att jobba med kommunikation och samarbete INNAN det har kört ihop sig alldeles, jämfört med när konflikten är ett faktum. Det kan gå då också, att varsamt reda i den hårt åtdragna härvan av besvikelser, misstro, ilska och rädsla, men som sagt: så annorlunda förutsättningar för alla inblandade!

En grå garntråd hålls mellan två händer. I mitten en hårt åtdragen knut av garnöglor.

● Påminnelsen om ordens betydelse, vikten av att ha ord för det som är viktigt.

Det vi inte har ord för är det väldigt svårt att prata om. Det vi inte kan prata om är det svårt att ens få syn på. Det vi inte får syn på kan vi inte förändra och det vi inte kan förändra håller oss fångna.

Det är så självklart för oss att ha facktermer för det vi gör i vårt yrke, för att kunna vara precisa, spara tid och minska risken för missförstånd. Det förväntas också att vi i en organisation har ett gemensamt språk för exempelvis ekonomiska frågor, begrepp som alla förväntas kunna och förhålla sig till, även den som inte arbetar med det till vardags.

När kommunikation och samarbete också får sina ord, allra helst gemensamma, då blir det betydligt lättare att navigera mellan grynnorna och skären i våra samarbeten, och till exempel skilja på person och kommunikationssituation.

* * *

Det var tre nygamla insikter från mig. Med tanke på ord och annat – ett boktips såhär lagom till jul:

Boken Anonyma prestationister av Adam Svanell. Svart bok med vit och röd text. Boken ligger på en träyta.Adam Svanells bok Anonyma prestationister är något så oväntat som en spännande, bildande och bitvis rolig bok om utmattningssyndrom, med personliga, historiska och samhällskritiska vinklar. Som ett arbetslivets Ålevangelium.

Den sätter ord på ”tankar nästan tänkta” om du förstår vad jag menar.

Med det tipset önskar jag en riktigt god jul- och nyårshelg!

Sara