I Bygga samarbetes utvecklingsprogram och uppdrag är handledning en vanlig arbetsmetodik. Men vad är det, och vad kan det ge?
Kanske är tidigare deltagare de som bäst kan förklara vad handledning kan ge? Här hittar du intervjuer och citat från deltagare i Bygga samarbetes tidigare branschblandade ledarutvecklingsgrupper.
Handledning passar förstås inte bara chefer, utan egentligen vilka grupper som helst som har nytta av att reflektera över sitt jobb och som har något gemensamt, till exempel yrkesroll (projektledare, kommunikationsstrateg) eller situation (nyanställd, stressutsatt).
Vill du få fler bilder av handledning, inklusive ett forskningsperspektiv, se längre ner på sidan!
“Jag jobbar själv med samtal som verktyg så jag vet hur användbart och viktigt det är. Men att jag kan hjälpa andra betyder inte att jag kan handleda mig själv. Jag behövde nytt syre in i mitt ledarskap!
I handledningsgruppen känner jag mig fri. Jag kan tänka högt utan att fundera på hur det landar hos den som tar emot det. På jobbet är ju alla mer eller mindre inblandade i det jag funderar på. Och jag får verkligen nytt syre – genom att få vara i den här frizonen, genom de andras friska blick på mina tankar och genom de olika metoder vi får prova. Handledningen ger mig mer energi och gör det lättare att avdramatisera problem och frågeställningar som dyker upp på jobbet.”
“Jag och de flesta cheferna på mitt jobb har börjat på golvet och sedan fått mer och mer ansvar. Nu är jag chef sedan flera år men har inte hunnit med någon utbildning inom ledarskap. Jag valde Handledning för hållbart ledarskap framför en mer branschinriktad utbildning för att jag ville få in en bredd av intryck. Det har jag verkligen fått! Jag hade ingen aning om att man kunde se på samma situation på så många sätt, och att det finns så många olika sätt att agera.
Alla som deltar har så mycket att bidra med, jag också har jag förstått. Efter varje tillfälle har jag med mig något nytt som jag kan testa på mitt sätt. Jag tänker till mer innan jag agerar nu, utgår inte från att jag har full koll utan lyssnar mer på andra. Jag märker att det ökar deras respekt för mig och att vi hittar bättre lösningar.”
Vad är handledning egentligen?
Hur skiljer sig handledning från utbildning? Är det ungefär som coaching? Vad kan man ha det till, för vem? Och hur går det till i praktiken?
De frågorna och några till hittar du svar på här!
Forskning om chefshandledning
En forskargrupp intervjuade medarbetare inom Stockholms läns landsting vars chefer hade följt ett tvåårigt ledarskapsprogram. Programmets mest omfattande del bestod av ett års deltagande i så kallade backstage-grupper, som kan likställas med tretimmars handledningstillfällen, en gång per månad.
De flesta medarbetare tyckte att deras chefer hade utvecklats, och det åt ett positivt håll. Cheferna hade utvecklats mest på områden som forskarna bedömde hade en tydlig koppling till säkerhet och självförtroende i ledarskapet, exempelvis beslutsförmåga, konflikthantering och mötesledning.
Här hittar du mer information om studien.