Foto: Pia Norrby

Mannen på bilden – som synes väl rustad för svenskt sommarväder – är min far, Per Norrby. En av hans egenheter (det fanns några stycken) var att starkt rekommendera sådant han hittat och tyckte var bra, tala för varan som om han hade provision på den och dessutom gärna dela ut exemplar av vad det nu var till nära och kära.

Det förklarar varför det i mitt hem fanns dammsugarrobot långt före de flesta, en lökhack med extra stabil schweizisk mekanik och ett antal obskyra hemmakopierade dokumentärfilmer som jag verkligen borde se.

Jag låter mig gärna inspireras av min pappa, så idag har jag en rekommendation att komma med, och med den följer, om du vill, en sommarpresent från Bygga samarbete.

(Nästan) alla är vi anhöriga

Apropå pappor och andra närstående: de allra flesta av oss hamnar förr eller senare i ett anhörigskap till någon familjemedlem, släkting eller vän, alltså i en situation där vi påverkas av sjukdom, funktionsnedsättning eller dödsfall hos någon vi har en relation till. Och ibland är den där påverkan större än vi både inser och önskar.

Att jag själv också har varit och är i den situationen hade jag inte riktigt tänkt på förrän jag, bland 30-talet andra, blev intervjuad för boken Anhörig i ett hav av känslor. Boken är skriven av Maria Estling Vannestål och just nu läser jag den med stor behållning, både känslomässigt och kunskapsmässigt.

Boken Anhörig i ett hav av känslor, avbildad från både fram- och baksida.Men varför skriver jag om det här i ett professionellt sammanhang som Bygga samarbetes blogg? Är inte anhörigskap en personlig fråga, som mest berör våra privatliv? Nja, kanske inte bara…

Anhöriga på jobbet

Även om anhörigskap berör oss som personer så är det som sagt samtidigt ett universellt fenomen eftersom den drabbar de allra flesta av oss. Och det som är universellt för oss människor har vi ofta glädje av att sätta ord på och dela med varandra.

Många möter dessutom anhöriga i sitt yrke. Vård, socialtjänst och kyrka hör kanske till de områden vi tänker på först. Men tänk på alla inom bank, försäkring, fastighetsbranschen – you name it – som har till uppgift att hjälpa sina kunder att lösa extra knepiga vardagsutmaningar mitt i deras sorg, oro, trötthet. Kort sagt: mitt i ett hav av känslor.

Om vi vidgar perspektivet lite till kan vi konstatera att så gott som alla i arbetslivet möter anhörigskap och har glädje av att kunna bemöta det på ett tryggt sätt. Vi är ju varandras kolleger, chefer, underleverantörer, kunder – och få av oss kan eller vill vara något annat än människa samtidigt.

Stödbok – bokstöd

Här kommer boken Anhörig i ett hav av känslor in. Maria Estling Vannestål beskriver den som en stödbok för både anhöriga och yrkespersoner som möter anhöriga. När jag vred och vände lite på begreppet stödbok kom jag fram till att boken också är ett lämpligt bokstöd: alltså en sådan där bok som står i hyllan redan innan den behövs – så att den finns där, nära till hands när det väl är dags. I väntan på den stunden kan den ju om inte annat göra nytta som bokstöd åt några andra böcker.

Anhörig i ett hav av känslor kom ut tidigare i vår. Om du vill höra dess författare berätta om den: klicka på bilden för att lyssna på intervjun som jag fick nöjet att göra med Maria på bokens releasefest här i Växjö!

Två personer, Sara Norrby Wallin och Maria Estling Vannestål, sitter snett vända mot varandra vid ett bord med en rödmelerad matta under.

Avslutningsvis: sommarpresenten

Och så var det då sommarpresenten: Om du vill köpa boken Anhörig i ett hav av känslor så bjuder Bygga samarbete på 100 kronor av inköpspriset (ordinarie pris 249 kr.). Bygga samarbete bjuder också på eventuell frakt. Allt detta för upp till tre ex av boken per beställare och vid beställning senast den 1 juli 2022!

Det enda du behöver göra är att anmäla dig till Bygga samarbetes månadsbrev före 1 juli – då får du det senaste brevet som berättar hur du gör för att beställa din presentbok!